top of page

Allergie

Honden met jeuk, hebben vaak allergie. Door de jeuk krabben of schuren de honden hun huid kapot. Hierdoor kunnen huidinfecties ontstaan door bacteriën en/of gisten. Het is altijd zeer belangrijk om de oorzaak van de jeuk op te sporen. Bij de hond komen vier hoofdgroepen allergieën voor.

 

Vlooienallergie
De honden hebben veel jeuk op het laatste deel van de rug tot boven de staart. Door de jeuk is er haaruitval, vaak met een ontsteking. De behandeling bestaat uit een goede vlobestrijding bij alle huisdieren en de omgeving. Het beste is een anti vlooienmiddel te gebruiken,

dat een beschermlaag over het dier geeft.

 

Voedingsallergie
De honden kunnen op bijna alle plekken jeuk krijgen. Soms is er uitsluitend een oorontsteking.

De diagnose wordt gesteld door het dier gedurende 3 tot 6 weken op een dieet te zetten met voedingseiwitten, die de hond nooit gehad heeft. Men zou zelf een voer kunnen bereiden,

doch tegenwoordig is het gemakkelijker om hypoallergeen diëten te geven. Er zijn nieuwe voeders

waarbij de eiwitten in heel kleine stukjes gesneden zijn, waardoor ze geen allergie meer geven.

Ook gebruiken we soms een vegetarisch hondenvoer. Indien de jeuk na het geven van

het dieet verdwijnt en het komt weer terug bij het oude dieet, is bewezen dat voedingsallergie

een rol speelt. Deze vorm van allergie zien we vaak bij jonge honden.

 

Contactallergie
Dit komt niet veel voor. Bij contact van de onbehaarde buikhuid met een allergische contactstof ziet men vaak een scherpe afscheiding tussen normale en rode huid. Ook bij allergie met oormedicijnen krijgt het dier rode oorschelpen. Het advies is de allergische stof op te sporen en contact te vermijden.

 

Allergietest
Het beste is om zowel een bloedtest als een huistest te doen. Hierbij komt naar voren voor welke stoffen de hond allergisch is. Door de hond steeds de allergische stoffen in te spuiten zal de hond immuun voor deze allergie worden. Soms is deze therapie niet afdoende en moeten er extra medicijnen gegeven worden om de jeuk te onderdrukken. 

bottom of page